Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθήσαμε το αποτρόπαιο περιστατικό της θανάτωσης ενός ατόμου Tetrapturus belone (Μαρλίνος της Μεσογείου) που βρέθηκε σε παραλία της Χαλκίδας. Ως φορείς με στόχο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος θεωρούμε πως έχουμε την υποχρέωση να παρουσιάσουμε τα γεγονότα πιο ψύχραιμα, παραθέτοντας ορισμένα στοιχεία για το είδος και επικοινωνώντας την ανησυχία μας για το μέλλον του φυσικού πλούτου της χώρας μας.

Ο Μαρλίνος της Μεσογείου

Ο Μαρλίνος της Μεσογείου είναι ένα είδος για το οποίο γνωρίζουμε πολύ λίγα στοιχεία. Εξαπλώνεται πιθανόν σε όλη τη Μεσόγειο, αλλά κυρίως σε Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Λίβανο και Συρία, ενώ έχει εντοπιστεί και εκτός Μεσογείου, στην Πορτογαλία. Είναι είδος πελαγικό ωκεανόδρομο που ζει στην ανοιχτή θάλασσα σε βάθη έως 200 μ. και το μέγιστο μήκος του φτάνει τα 2,40μ. Γεννάει πιθανόν το χειμώνα προς άνοιξη πελαγικά αυγά με εξωτερική γονιμοποίηση. Ταξιδεύει σε ζευγάρια ως στρατηγική για τη σύλληψη τροφής και τρέφεται κυρίως με άλλα πελαγικά ψάρια.

Με βάση αυτά τα στοιχεία προκύπτει πως το ψάρι που βρέθηκε στη Χαλκίδα, δεν είχε στόχο την ωοτοκία, αλλά πιθανόν έχασε το προσανατολισμό του και το ζευγάρι του.

Καθεστώς Προστασίας

Σχετικά με το καθεστώς προστασίας του είδους, ο Μαρλίνος της Μεσογείου περιλαμβάνεται στο Παράρτημα Ι της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ στο πλαίσιο της συλλογής αλιευτικών δεδομένων της ΕΕ τα κράτη μέλη πρέπει να συλλέγουν δεδομένα για το είδος. Ωστόσο, δεν υπάρχει κάποιο ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος αλίευσης, ενώ με βάση το άρθρο 16 του νόμου 4039/12 απαγορεύεται ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση του, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ’ αυτού, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός.

Συνεπώς οι εικόνες που παρακολουθήσαμε αυτές τις μέρες καταδεικνύουν παράνομη πράξη, ενώ με βάση το ίδιο άρθρο (άρθρο 16 του νόμου 4039/12) και η διακίνηση των βίντεο από το περιστατικό αποτελεί παράνομη πράξη (῾῾…Απαγορεύεται, … η πώληση, εμπορία και παρουσίαση – διακίνηση μέσω διαδικτύου οποιουδήποτε οπτικοακουστικού υλικού, όπως βίντεο ή άλλου είδους κινηματογραφικού ή φωτογραφικού υλικού στα οποία απεικονίζεται οποιαδήποτε πράξη βίας εναντίον ζώου, …῾῾)

Τέλος, θα θέλαμε να παραθέσουμε ορισμένες σκέψεις του Δρ. Κοινωνικής Λαογραφίας και αρθρογράφου αλιείας, Γεωργίου Τυρίκου-Εργά.

“Αν και κοινωνικός λαογράφος η σκηνή με παραπέμπει σε μια κοινωνία πρωτευόντων θηλαστικών. Θα ήθελα να ήμουν πρωτευοντολόγος σε τέτοιες στιγμές για να μιλήσω για το πώς αντιδρά μια κοινότητα πιθήκων σε μια εισβολή: πετώντας πέτρες, ουρλιάζοντας, διαμελίζοντας τον εισβολέα… Ως κοινωνικός επιστήμονας κατανοώ τις «ερπετικές» μας καταβολές και μέχρι ενός σημείου δεν εκπλήσσομαι. Με εκπλήσσει περισσότερο κάτι άλλο. Αυτό που λέγεται bystander effect. Το ότι κανείς δεν βρέθηκε να πει μπροστά και να σταματήσει τον όχλο, να φωνάξει πως εδώ έχουμε να κάνουμε όχι με εισβολέα ή πηγή τροφής αλλά για ένα αρκετά σπάνιο πλάσμα σε απόγνωση που χρήζει την βοήθειά μας. Η έλλειψη ενός έστω τέτοιου ατόμου θα πρέπει να μας βάζει σε σκέψεις και θα πρέπει να μας φέρνει προ των ευθυνών μας : η εκπαίδευση της κοινωνίας των πολιτών απέναντι στη Φύση ως προστάτες και όχι ως άρπαγες ή βασανιστές αποτελεί καίριο, πάγιο και μέγιστο ζητούμενο. Τέτοια περιστατικά απλά επιβεβαιώνουν την παραπάνω αναγκαιότητα.”

Θα θέλαμε να εκφράσουμε τη λύπη μας για αυτό το δυσάρεστο περιστατικό, αλλά παράλληλα τον προβληματισμό μας για τη στάση που διατηρούμε ως κοινωνία απέναντι στη φύση και την άγρια ζωή. Ο τρόπος αντιμετώπισης του περιστατικού για τα παρευρισκόμενα παιδιά αποτέλεσε παράδειγμα αποδεκτής συμπεριφοράς και αντιμετώπισης απέναντι στο περιβάλλον.

 

Χρήσιμα λινκ:

https://www.fishbase.se/summary/Tetrapturus-belone.html

https://www.iucnredlist.org/species/170334/78576016

http://www.fao.org/3/ac480e/ac480e08.pdf

https://www.iccat.int/Documents/SCRS/Manual/CH2/2_1_8_2_MSP_ENG.pdf

http://www.marinespecies.org/aphia.php?p=taxdetails&id=126952#distributions

Αθήνα, 12 Ιουλίου 2019

Εκ μέρους της iSea,

Εκ μέρους του ΣΠΩΘΒΕ,

Δούμπας Νικόλαος Μπαντουβάς Νίκος (Γεν. Γραμματέας)

 

 

 

  • Αγαπητοί Πτυχιούχοι Ωκεανογράφοι / Θαλάσσιοι Βιοεπιστήμονες / Ιχθυολόγοι / Περιβαλλοντολόγοι της Ελλάδας,
  • Αγαπητό Επιστημονικό Προσωπικό της  Ελλάδας,
  • Αγαπητά Μέλη του "Συλλόγου Πτυχιούχων Ωκεανογράφων και Θαλασσίων Βιοεπιστημόνων Ελλάδας" (ΣΠΩΘΒΕ),

 

Σας ενημερώνουμε πως τόσο το Επιστημονικό Σωματείο "ΣΠΩΘΒΕ", όσο και η διαδικτυακή του παρουσία ανανεώθηκαν !

Στην ιστοσελίδα μας θα βρείτε πληροφορίες και νέα του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών, του ΣΠΩΘΒΕ, οδηγίες για την Εγγραφή ή/και Ανανέωση Συνδρομής στον ΣΠΩΘΒΕ, πληροφορίες για την επαγγελματική αποκατάσταση των Πτυχιούχων ΤΩΘΒΕ, προκηρύξεις θέσεων εργασίας, μεταπτυχιακών σπουδών, υποτροφίες σπουδών, σεμινάρια, συνέδρια, εκδηλώσεις και πολλά άλλα.

Επίσης παρέχονται πληροφορίες για την Επιστήμη της Ωκεανογραφίας, τις Θαλάσσιες Βιοεπιστήμες, την Ιχθυολογία και τις Περιβαλλοντικές Επιστήμες !

Πλήθος πληροφοριών είναι προσβάσιμο από όλους τους επισκέπτες, ωστόσο υπάρχει και πληροφόρηση (Προκηρύξεις, Θέσεις Εργασίας, Ερευνητικά Προγράμματα, Ακαδημαϊκές και Ερευνητικές Θέσεις, Υποτροφίες Σπουδών), στην οποία έχουν πρόσβαση ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ τα Εγγεγραμμένα και Ενεργά Μέλη του ΣΠΩΘΒΕ, με ενεργό λογαριασμό και κωδικό πρόσβασης στην ιστοσελίδα. Παρακαλείστε λοιπόν, εφόσον είσαστε Πτυχιούχος ΤΩΘΒΕ και έχετε εγγραφεί στο Σύλλογο, να κάνετε και αίτηση εγγραφής στην ιστοσελίδα με τα στοιχεία που σας ζητούνται (επιλέξτε "Δημιουργία Λογαριασμού" στο παράθυρο δεξιά με τίτλο «Είσοδος Εγγεγραμμένων Μελών ΣΠΩΘΒΕ»).

 

Επιπλέον, με την ευκαιρία της ανανέωσης της ιστοσελίδας μας, σας ενημερώνουμε πως από εδώ και στο εξής τα νέα και οι βασικές ενημερώσεις για τις δράσεις του Συλλόγου θα αναρτώνται μόνο στην ιστοσελίδα και στα λοιπά μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου έχουμε παρουσία, ενώ με e-mail θα επικοινωνούμε πλέον μαζί σας μόνο για ιδιαίτερα σημαντικά, επείγοντα ή/και προσωπικά ζητήματα.

Οι προκηρύξεις για θέσεις εργασίας, υποτροφίες σπουδών και οι όλοι οι χρήσιμοι σύνδεσμοι θα ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα μας, σε χώρο προσβάσιμο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ & ΜΟΝΟ από τα Εγγεγραμένα & Ενεργά Τακτικά (για το τρέχον έτος) Μέλη του ΣΠΩΘΒΕ !

 

Ευχόμαστε η ανανέωση του Επιστημονικού Σωματείου και της ιστοσελίδας του, να σας φέρουν πιο κοντά στον ΣΠΩΘΒΕ !!!

 

Με εκτίμηση,

Αθήνα, 18 Ιουνίου 2020

Το Δ.Σ. του ΣΠΩΘΒΕ