Τον προηγούμενο μήνα παρακολουθήσαμε ακόμη μία διάκριση του ελληνικού ακαδημαϊκού χώρου, να πραγματοποιείται σε διεθνές επίπεδο, αυτή τη φορά στην πόλη Hangzhou της ανατολικής Κίνας. Ο Γιώργος Βαγενάς και ο Δημήτρης Σφούνης, φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στα τμήματα Βιολογίας και Πληροφορικής αντίστοιχα, κατέκτησαν τη δεύτερη θέση ανάμεσα σε εκατό ομάδες από ολόκληρο τον κόσμο στον διεθνή διαγωνισμό “BYTOM Global Development Contest”, που αφορούσε την ανάπτυξη εφαρμογών με βάση την τεχνολογία διαχείρισης ψηφιακών νομισμάτων Blockchain.

                Οι Έλληνες φοιτητές σχεδιάσανε το σύστημα Bluechain, μελετώντας την περίπτωση του «Χρυσού Ποταμού» της Κίνας και μακρύτερου ποταμού σε ολόκληρη την Ασία, τον ποταμό Yangtze. Ο ποταμός Yangtze εκτείνεται σε μήκος 6.300 χιλιομέτρων από το οροπέδιο του Θιβέτ και την περιφέρεια του Qinghai στη δύση, από όπου και πηγάζει, μέχρι τις εκβολές του στις ακτές της ανατολικής Κίνας και τη Shanghai. Τα νούμερα και τα μεγέθη που σχετίζονται με τον ποταμό, ο οποίος είναι ο τρίτος μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός στον πλανήτη, είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να γίνουν αντιληπτά με μία απλή ανάγνωση, καθώς σε ολόκληρη την έκτασή του και αυτή των παραπόταμών του ζει και δραστηριοποιείται ο ένας στους τρεις κατοίκους της χώρας (συνολικά 584 εκατομμύρια άνθρωποι), υποστηρίζοντας τελικά το 1/15ο των κατοίκων όλου του πλανήτη.

                Μέσα στο 2014 οι διοικητικές περιφέρειες της Οικονομικής Ζώνης του Ποταμού παρήγαγαν 28 τρισεκατομμύρια γουάν ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, περισσότερα δηλαδή από 3,5 τρισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 42% του ΑΕΠ της χώρας. Ταυτόχρονα όμως στην ίδια περιοχή απορρίφθηκε το 43% του συνόλου των υγρών αποβλήτων της Κίνας, ενώ καταναλώθηκαν 323.000.000.000 κυβικά μέτρα νερού, σχεδόν δηλαδή η μισή ποσότητα, που κατανάλωσε η χώρα για το 2014.

Η λεκάνη απορροής, που σχηματίζει ο κύριος ποταμός και οι παραπόταμοι του Yangtze.

Η Οικονομική Ζώνη του Ποταμού χωρίζεται σε τρεις υπο-περιοχές, όπως φαίνεται στον χάρτη (upper, middle, lower reaches).

 

                Η έντονη βιομηχανική και γεωργική δραστηριότητα κατά μήκος της περιοχής, που καλύπτει ο  ποταμός μαζί με τους παραποτάμους του, σε συνδυασμό με τις έντονες διαφοροποιήσεις στην οικονομική ανάπτυξη των υπο-περιοχών της Οικονομικής Ζώνης του Yangtze, καθώς και το υψηλό κόστος επεξεργασίας των βιομηχανικών λυμάτων (το οποίο ανήλθε στα 9.500.000.000 δολάρια Η.Π.Α. για το 2015), έχουν δημιουργήσει ένα ανομοιόμορφο τοπίο υδατικής χρήσης και ρύπανσης, στερώντας σε μεγάλο ποσοστό των κατοίκων στην ευρύτερη περιοχή το βασικό δικαίωμα πρόσβασης σε πόσιμο νερό. Οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις έχουν στερήσει από τον Yangtze την ικανότητα αυτοκαθαρισμού του, που σε συνδυασμό με τις υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων και την κατάληξη σε αυτόν αστικών λυμάτων, δημιουργούνται σοβαρές επιπλοκές στην υγεία των κατοίκων και την τοπική αγροτική παραγωγή.

                Η πλατφόρμα του Bluechain των δύο φοιτητών από την Ελλάδα έρχεται να καλύψει τις διαχειριστικές ελλείψεις, που παρουσιάζονται κατά τον έλεγχο στη χρήση και τη διανομή των υδατικών φυσικών πόρων και τις δυσλειτουργίες, που προκύπτουν κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και την επεξεργασία των λυμάτων.

                Για την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση, τον δραστικό έλεγχο και την καλύτερη διαχείριση της οικοσυστημικής κατάστασης η ψηφιακή πλατφόρμα του Bluechain διαχειρίζεται ψηφιακά νομίσματα (tokens), τα οποία αντιπροσωπεύουν τα παραγόμενα βιομηχανικά λύματα και τη χρήση νερού από τις επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Βάσει του λειτουργικού της μεγέθους και της περιβαλλοντικής νομοθεσίας ορίζεται από την κυβέρνηση και τους προκαθορισμένους επιστημονικούς συμβούλους η δυνατότητα της κάθε βιομηχανικής μονάδας για απόρριψη λυμάτων και χρήση υδατικών πόρων. Η ανταλλαγή των ψηφιακών νομισμάτων ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη, που χρησιμοποιούν ή διαχειρίζονται τους περιβαλλοντικούς αυτούς πόρους, θα καταστήσει τη διαδικασία ελέγχου ευκολότερη, αυξάνοντας ταυτόχρονα την ποιότητα και την ακρίβεια των δεδομένων. Σε περίπτωση εμφάνισης περιβαλλοντικών ανισορροπιών συνεπώς θα είναι δυνατό να εντοπίζεται γρήγορα η πηγή του προβλήματος, χάρει στην ψηφιακή αποτύπωση των δραστηριοτήτων και των συναλλαγών ανάμεσα στην κυβερνητική διαχειριστική αρχή, την επιστημονική ομάδα παρακολούθησης και την τοπική βιομηχανία.

                Χωρίς καμία αρχική οικονομική υποστήριξη οι δύο φοιτητές από το ΑΠΘ δούλεψαν με αφοσίωση το project τους, το οποίο έχει ως στόχο τη διατήρηση και αειφόρο διαχείριση των φυσικών και ενεργειακών πόρων και την υπεράσπιση του δικαιώματος όλων των ανθρώπων στην πρόσβαση σε βασικά φυσικά αγαθά, όπως είναι το νερό. Πλέον είναι έτοιμοι, να παρουσιάσουν το Bluechain στο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Τεχνολογίας Blockchain με σκοπό την αξιολόγηση και χρηματοδότηση του όλου εγχειρήματος.

Παρουσίαση του Bluechain στο G20 Summit International Expo Center στην πόλη Hangzhou.

 

                Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία του Bluechain, την τεχνολογία που χρησιμοποιεί και το πώς μπορεί να εφαρμοστεί για να διαμορφώσει το μέλλον στην περιβαλλοντική διαχείριση και τη διατήρηση της αειφορίας των περιβαλλοντικών πόρων μπορεί κανείς να βρει στην ιστοσελίδα του project (https://www.bluechain.tech).