Μία εξαιρετική ευκαιρία θερινής πρακτικής άσκησης για τους φοιτητές πανεπιστημιακών τμημάτων σχετικών με τις περιβαλλοντικές επιστήμες, προσφέρει η συνεργασία ανάμεσα στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής και Επικοινωνίας του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και στο Λιμενικό Ταμείο Σκύρου. Το πολυβραβευμένο Skyros Project είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής, ξεπερνώντας τις όποιες προσδοκίες είχαν οι επικεφαλής των συμβαλλόμενων φορέων, καθηγήτρια και διευθύντρια του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Κωνσταντίνα Σκαναβή και ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου, Κυριάκος Αντωνόπουλος, κατά την έναρξη του προγράμματος το καλοκαίρι του 2015. Από τότε μέχρι και σήμερα, κάθε χρόνο δίνεται η δυνατότητα σε περίπου 50 φοιτητές να συμμετέχουν σε περιβαλλοντικές δράσεις με έδρα το μικρό πρότυπο λιμάνι της Λιναριάς, ενώ παράλληλα φιλοξενούνται στο πανέμορφο νησί των Βόρειων Σποράδων.

 

Το Skyros Project μέσα από τις δράσεις του μετατρέπει τους συμμετέχοντες φοιτητές σε εκπαιδευτές της τοπικής κοινωνίας και του τουριστικού κοινού, ενώ συγχρόνως μετέχουν ενεργά στην προσπάθεια, που λαμβάνει χώρα για  βελτίωση της ποιότητας και της βιωσιμότητας των τοπικών τουριστικών δραστηριοτήτων. Οι συμμετέχοντες στην πρακτική άσκηση έχουν την ευκαιρία να εφαρμόσουν την περιβαλλοντική τους εκπαίδευση σε πραγματικές συνθήκες, οι οποίες συχνά χρήζουν ιδιαίτερης προσέγγισης, λόγω των έντονων ανθρωπογενών πιέσεων, που επιφέρει ο θαλάσσιος τουρισμός στο τοπικό φυσικό περιβάλλον.

Από το καλοκαίρι του 2015, που σηματοδοτήθηκε η έναρξη του θεσμού, η ομάδα του Skyros Project έχει αποσπάσει πλήθος βραβείων για τις δράσεις της σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς, που αφορούν την περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση. Παράλληλα συμμετέχει ανελλιπώς σε συνέδρια, παρουσιάζοντας το πρωτότυπο έργο της.

Ποιες είναι όμως οι δράσεις αυτές του προγράμματος που το καθιστούν καινοτόμο και πετυχημένο;

Έναν χρόνο μετά την καθιέρωσή του στο νησί της Σκύρου ξεκινά τη λειτουργία της η πρώτη και μοναδική για την Ελλάδα Θερινή Ακαδημία Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών. Ο καινοτόμος αυτός εκπαιδευτικός θεσμός στοχεύει στην εκπαίδευση όσων δραστηριοποιούνται στον τομέα της Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης, προωθώντας συμμετοχικές και διαδραστικές πρακτικές. Η σημασία της συμβολής της Ακαδημίας Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών αναγνωρίστηκε με βράβευση από τα βραβεία ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2017 (Βραβεία Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας).

Ανάμεσα στις ιδιαίτερες πρακτικές της ακαδημίας και από τις πρώτες, που ενσωματώθηκαν στο πρόγραμμα «ΣΚΥΡΟΣ» είναι η Ημερήσια Περιβαλλοντική Κατασκήνωση. Χρησιμοποιώντας ως κέντρο εκπαίδευσης το πράσινο λιμάνι της Λιναριάς, η κατασκήνωση αναλαμβάνει να εκπαιδεύσει τα παιδιά της τοπικής κοινωνίας του νησιού και των επισκεπτών του λιμένα, χαρίζοντάς τους στιγμές γνώσης, παιχνιδιού, ψυχαγωγίας και βιωματικής εμπειρίας σε περιβαλλοντικά ζητήματα.

Το Τουριστικό Παρατηρητήριο και το Παρατηρητήριο Θαλάσσιου Τουρισμού, που διενεργούνται επίσης από φοιτητές, οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα, αποτελούν δύο ακόμα δυναμικά εργαλεία, που στόχο έχουν τη βιώσιμη κοινωνική, οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Απονομή βραβείου OIKOPOLIS στους εκπροσώπους του Skyros Project για την ίδρυση της πρώτης Θερινής Ακαδημίας Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών στην Ελλάδα.

Το Skyros Project επιχειρεί να μεταδώσει τη γνώση και το μήνυμα της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, παρουσιάζοντας το έργο του τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Από τη Ρόδο και τη Μυτιλήνη έως το Ντουμπάι και τη Νέα Υόρκη το προάγγελμα της αναγκαιότητας για προστασία της φύσης ταξιδεύει μαζί με τα χαμόγελα της ομάδας του προγράμματος. Πιο πρόσφατος προορισμός του project: η Ιαπωνία.

Η ομάδα του «ΣΚΥΡΟΣ» βρέθηκε στις 14 Φεβρουαρίου στο πανεπιστήμιο του Kyoto, όπου συμμετείχε σε ειδικό σεμινάριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε και είχε ως κεντρικό θέμα την περιβαλλοντική εκπαίδευση, ενώ στις 17 Φεβρουαρίου ταξίδεψε στο Tokyo, όπου και επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο Θηλέων “University of the Sacred Heart”. Στο σεμινάριο, που διεξήχθη στο Kyoto, εξετάστηκαν περιπτώσεις εφαρμογής προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης τόσο από την Ελλάδα, όσο και από την Ιαπωνία. Η ελληνική ομάδα παρουσίασε σχετικές εργασίες από το έργο, που συντελείται στο νησί της Σκύρου, ενώ παράλληλα συζητήθηκε η δυνατότητα συνεργασίας με τα ιαπωνικά πανεπιστήμια, αλλά και η δυνατότητα συμμετοχής Ιαπώνων φοιτητών στις δράσεις του προγράμματος, διευρύνοντας ακόμα περισσότερο την οικογένεια του Skyros Project.

Η καθηγήτρια και επικεφαλής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του προγράμματος διεθνών περιβαλλοντικών επιστημών, Jane Singer και ο Κοσμήτορας της Σχολής, Dr. Shinya Funakawa, υποδέχθηκαν την ομάδα του Skyros Project στο Πανεπιστήμιο του Kyoto.

 

Το Skyros Project φαίνεται να δίνει μία ανάσα ελπίδας στην διαχείριση του ελληνικού, φυσικού πλούτου, καθώς τα αποτελέσματα της δράσης του διαδίδονται σε ολόκληρη τη χώρα. Το μικρό, δημόσιο λιμάνι της Λιναριάς γίνεται ο αγγελιοφόρος του λαμπρού μηνύματος πως το αύριο θα είναι καλύτερο, εάν θέσουμε τις κατάλληλες βάσεις στην εκπαίδευση και υποστηρίξουμε την επόμενη γενιά, ώστε να γίνει καλύτερη από την προηγούμενη. Με την έγκυρη επιτόπια περιβαλλοντική μελέτη, την παροχή περιβαλλοντικών συμβουλών στην τοπική αυτοδιοίκηση και την τουριστική βιομηχανία της Σκύρου, αλλά και τη διαμόρφωση υπεύθυνης περιβαλλοντικής συμπεριφοράς μικρών και μεγάλων, το πρόγραμμα «ΣΚΥΡΟΣ» είναι ένας ολοκληρωμένος ερευνητικός θεσμός περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ο οποίος φαίνεται ότι έλειπε μέχρι σήμερα από την ελληνική ακαδημαϊκή πραγματικότητα, αλλά που τελικά μας ήταν εξαιρετικά απαραίτητος.

 

Εάν επιθυμείτε κι εσείς να μπείτε στην οικογένεια του προγράμματος «ΣΚΥΡΟΣ», να συμμετέχετε και να στηρίξετε τις δράσεις του ή απλώς να απευθύνετε τις ερωτήσεις σας στην ομάδα του project, δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε τη σελίδα του στη διεύθυνση: https://skyrosproject.aegean.gr ή τη fanpage του προγράμματος στο Facebook.