ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Αθήνα, 20 Μαΐου 2019

Ένα ιδιαίτερο απόγευμα περίμενε τους απόφοιτους, τους φοιτητές και το Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών στον Λόφο του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη το Σάββατο στις 18 Μαΐου, καθώς πραγματοποιήθηκε η Επετειακή Ημερίδα για τα 20 χρόνια από την ίδρυση του Τμήματος. Την εκδήλωση προλόγισαν μεταξύ άλλων ο Κοσμήτορας της Σχολής Περιβάλλοντος, Καθηγητής Γεώργιος Τσιρτσής, ο Πρόεδρος του Τμήματος, Καθηγητής Βασίλης Ζερβάκης και ο Ιδρυτής και πρώτος Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας Ομότιμος Καθηγητής Μιχάλης Καρύδης.

 

Ο Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών, Βασίλης Ζερβάκης, προλόγισε μεταξύ άλλων συναδέλφων του και του εκπροσώπου της Πρυτανικής Αρχής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, την Επετειακή Ημερίδα για τα 20 χρόνια από την ίδρυση του Tμήματος.

 

Στο γεμάτο Αμφιθέατρο Α’ του Tμήματος οι προσκεκλημένοι εκπρόσωποι από Δημόσιους και Ιδιωτικούς φορείς, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον χώρο της Ωκεανογραφίας, των Θαλασσίων Βιοεπιστημών, της Θαλάσσιας Τεχνολογίας και των Υδατοκαλλιεργειών παρουσίασαν τις δραστηριότητες και το έργο τους. Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) εκπροσωπήθηκε από τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας, Δρ. Αριστομένη Καραγεώργη, ενώ ο Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ), Δρ. Σωτήρης Ορφανίδης μίλησε για το ερευνητικό έργο του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας. Χαρακτηριστική ήταν η συμμετοχή της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού με απεσταλμένο ομιλητή τον Σημαιοφόρο (Ε) ΠΝ κ. Πέτρο Μπιτσικώκο (και απόφοιτο του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών), ο οποίος τόνισε τη σημασία της καταγραφής και της ερευνητικής δραστηριότητας, που στοχεύει στο θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά και τη συνεισφορά της Υδρογραφικής Υπηρεσίας σε αυτόν τον τομέα.

Ο Σύλλογος Πτυχιούχων Ωκεανογράφων και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών (ΣΠΩΘΒΕ) δε θα μπορούσε βέβαια να απουσιάζει από την εκδήλωση. Ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου παρευρέθηκαν στην Ημερίδα με στόχο να ενημερώσουν για τις πρόσφατες αλλαγές στο Καταστατικό και στη δομή του ΣΠΩΘΒΕ, τη διαμόρφωση των μελλοντικών στόχων του και τις προγραμματισμένες ενέργειες, αλλά και να παρακινήσουν τους απόφοιτους και τους φοιτητές του Τμήματος, να μετέχουν στις τρέχουσες και τις επίδοξες δραστηριότητές του Συλλόγου Πτυχιούχων.

 

Ο Συμεών Γ. Νάσρας (M.Sc.), Πρόεδρος του Συλλόγου Πτυχιούχων Ωκεανογράφων και Θαλασσίων Βιοεπιστημόνων Ελλάδος (ΣΠΩΘΒΕ) κατά την ομιλία του για τις διοικητικές και οργανωτικές αλλαγές του Συλλόγου και την παρουσίαση των μελλοντικών του στόχων.

 

Η ομιλίες συνεχίστηκαν από την εκπρόσωπο του Συλλόγου των Φοιτητών του Τμήματος «Νίκος Καββαδίας» και την παρουσίαση του ερευνητικού έργου των υποψήφιων διδακτόρων του ΤΩΘΒΕ, ενώ η Ημερίδα έκλεισε με τον λόγο να λαμβάνουνε καταξιωμένοι απόφοιτοι του Τμήματος, οι οποίοι έκαναν αναδρομή της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής τους καριέρας, εμπνέοντας ταυτόχρονα το παρευρισκόμενο φοιτητικό κοινό, το οποίο και θα αποτελέσει το μελλοντικό επιστημονικό δυναμικό της χώρας.

Η εκδήλωση όμως δεν τελείωσε με το πέρας των ομιλιών, καθώς ακολούθησε γιορτή στο ανοιχτό αμφιθέατρο του Λόφου με άφθονο κρασί και μουσική από συγκροτήματα φοιτητών και αποφοίτων, λήψη αναμνηστικών φωτογραφιών, δοκιμή πτήσης του drone του Τμήματος, πολύ χορό και τα ευτυχισμένα πρόσωπα της οικογένειας του Πανεπιστημίου Αιγαίου κάτω από το φως της πανσελήνου στο αγαπημένο μας νησί. Από τη δική μας πλευρά, ως Σύλλογος Πτυχιούχων Ωκεανογράφων και Θαλάσσιων Βιοεπιστημόνων, ευχόμαστε στο αγαπημένο μας Τμήμα να τα χιλιάσει, συνεχίζοντας να ανεβάζει διαρκώς τον πήχη στην ποιότητα της εκπαίδευσης, που προσφέρει, καθώς και να εξακολουθήσει, να παρέχει στην ελληνική κοινωνία ολοκληρωμένους Ωκεανογράφους, Θαλάσσιους Βιοεπιστήμονες, Ιχθυολόγους, Θαλάσσιους Περιβαλλοντολόγους, έτοιμους να προσφέρουν τις απαραίτητες γνώσεις & ερευνητικές δεξιότητές τους στο ολοένα και πιο απαιτητικό επαγγελματικό και επιστημονικό περιβάλλον.