Ήδη από τις 14 Μαρτίου το γαλλικό ερευνητικό κέντρο Ifremer έχει αναστείλει όλες τις ερευνητικές αποστολές, για να αντιμετωπίσει την έξαρση της πανδημίας Covid-19, που πλήττει τη Γαλλία αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη.

Στην Κύπρο έχει απαγορευτεί η οποιαδήποτε παρουσία ατόμων με σκοπό την ερασιτεχνική αλιεία σε παραλίες, φράγματα, μαρίνες και αλιευτικά καταφύγια και επίσης έχει ανασταλλεί η έκδοση ερασιτεχνικών αδειών αλιείας (αλιεία με σκάφος, ψαροτούφεκο και αλιεία σε υδατοφράκτες) μέχρι τις 13 Απριλίου 2020.

Στην Ελλάδα οι ενέργειες που σχετίζονται με την προστασία του κλάδου και των παρεμφερών δραστηριοτήτων έχουν αρχίσει με την ένταξη των επιχειρήσεων, που πλήττονται από την πανδημία, σε πρόγραμμα στήριξης. Το Υπουργείο Οικονομικών έχει προαναγγείλει τους ΚΑΔ των δραστηριοτήτων που πλήττονται (0311 Θαλάσσια αλιεία, 0312 Αλιεία γλυκών υδάτων, 0321 Θαλάσσια υδατοκαλλιέργεια, 0322 Υδατοκαλλιέργεια γλυκών υδάτων). Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δε φαίνεται να έχει κάνει κάποια συγκεκριμένη ενέργεια μέχρι σήμερα για τους αλιείς.

Από την πλευρά τους οι παράκτιοι αλιείς δηλώνουν μέσω του συλλόγου τους ότι πλήττονται ισχυρά, διότι τα καταστήματα εστίασης, η λιανική αγορά και οι εξαγωγές σε Ιταλία, Ισπανία και Κίνα έχουν σταματήσει.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενδιαφέρεται κυρίως για τη ρευστότητα στα Ευρωπαϊκά προγράμματα και ανακοινώνει ότι προτίθεται να δώσει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να μεταφέρουν κεφάλαια των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων προς τους τομείς που πλήττονται περισσότερο. Η Γενική Διεύθυνση Θαλασσίων υποθέσεων και Αλιείας (DG MARE) ανακοινώνει και αυτή τη στήριξή της μέσω επιδοτήσεων ή φοροελαφρύνσεων. Η ατζέντα των G20 αναβαθμίζεται, διότι για κάθε μήνα που διαρκεί το lockdown εκτιμάται ότι το ΑΕγχΠ της κάθε χώρας θα ελαττώνεται κατά 2%.

Εάν υπάρχει κάτι θετικό σε όλο αυτό, ίσως είναι η ανακούφιση των ιχθυοπληθυσμών από τη συνεχή πίεση, έστω για το μικρό αυτό χρονικό διάστημα. Το θετικό αυτό συνδέεται με το πάγωμα του εμπορίου και σε συνδυασμό με τα πάγια μέτρα των απαγορεύσεων για την αλιεία ίσως ωφελήσει τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Ας μην ξεχνάμε ότι η αλιεία με μηχανότρατα απαγορεύεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και η υποβρύχια ερασιτεχνική αλιεία, αλλά και η ερασιτεχνική αλιεία με παραγάδια και δίχτυα απαγορεύεται για το μήνα Μάιο (Π.Δ. 373/85).

Εάν τελικά η ιχνηλάτηση του Covid-19 δείξει ότι όλα ξεκίνησαν από τις διατροφικές συνήθειες των Κινέζων θα χρειαστεί να επαναπροσδιορίσουμε συνολικά τη σχέση μας ως κοινωνία με το περιβάλλον. Ήδη ορισμένοι επιχειρούν, να συσχετίσουν την αποψίλωση των δασών με την εξάπλωση πανδημιών στον πλανήτη. Αυτό που σίγουρα πρέπει να κάνουμε είναι να είμαστε επιφυλακτικοί με την εξαγωγή βιαστικών συμπερασμάτων. Προέχει να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα, γιατί το σύστημα υγείας δεν έχει σχεδιαστεί να αντέχει το βάρος ανάλογων έκτακτων καταστάσεων.

 

Ιωάννης Φυτιλάκος

Βιολόγος – Ωκεανογράφος